+36-20/340-0280          

Blog

10+1 elképesztő kávés rekord

Kávébolt.net
2024.06.13 07:00
10+1 elképesztő kávés rekord

10+1 elképesztő kávés rekord és kuriózum, amitől neked is eláll a szavad

Cikkünkben olyan rekordokat és különlegességeket gyűjtöttünk össze, melyek bizonyítják, hogy a kávé sokkal több, mint egy ital: a hagyományok, a gasztronómia és a művészet része, mely világszerte emberek millióit inspirálja és hozza össze.

  1.  Ők isszák a legtöbb kávét a világon: A nemzetközi statisztikák szerint a legnagyobb kávéfogyasztók a finnek évente fejenként átlagosan 12 kilót használnak fel.
  2. Kávézási rekord Kolumbiában: 2013-ban összesen 13 800 ember gyűlt össze a kolumbiai Tunja városban egy kávéra. A rekordkísérletet a Boyacá tartományi kávétermesztők szervezték azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tevékenységükre. A térségben 12 ezren élnek kávétermesztésből, és összesen 11 ezer hektárt művelnek. Kolumbia a világ legnagyobb kávétermelői közé tartozik, az Andokban érő kávéja híresen zamatos – mindezek ellenére a kávézás hivatalos rekordját Köln tartja, ahol 2009 augusztusában egyszerre 8162-en gyűltek össze egy csésze kávéra.
  3. Napóleon utolsó gondolata a kávé volt: Napóleon utolsó gondolatainak egyike állítólag a kávéhoz kötődött, halálos ágyán ugyanis még kért egy kanálnyit egy bizonyos afrikai kávéból, mely karamellás ízének és citrusos jegyeinek köszönhetően oly népszerű még ma is.
  4. Londoni kávéfesztivál: Az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kávéfesztivál a világon, ahol évente több ezer kávészerető és szakember gyűlik össze. A fesztivál során kávékóstolók, workshopok, előadások és számos egyéb kávés program várja a látogatókat.
  5. Fekete elefántcsont, azaz a Black Ivory kávé titka: A The Ritz Carlton szállodalánc szobáiban és éttermében is szerepel az itallapon e különlegesség, ára “potom” 1000 dollár. A luxus nedű arabica cseresznyéből készül a thaiföldi Surin vidéken, melyet elefántokkal etetnek meg. A kávébabokat ezután az elefántok ürülékéből gyűjtik össze, ezért is nevezik elefánttrágya-kávénak. Mosás és pörkölés után az eredmény: kakaós ízű mennyei kávé, keserű utóíz nélkül. Az Abu Dhabiban működő Emirates Palace nevezetű luxusszállodában arany lapocskákkal díszítik, és egyetlen csészével 75 AED-be (kb. 100 000 forintba) kerül.
  6. Gyorsasági kávéversenyek: A baristák között rendkívül népszerűek a gyorsasági versenyek, ahol a cél, hogy minél gyorsabban, de mégis tökéletes minőségben készítsenek el egy eszpresszót. A jelenlegi rekordot egy olasz barista tartja, aki mindössze 16 másodperc alatt teljesítette a feladatot.
  7. Vajas kávé: 2015-ben új trend jelent meg Angliában, melynek lényege, hogy a reggeli feketét vajjal fogyasztják. A vajas kávé hívei szerint akár egy komplett étkezés helyettesíthető e zsíros nedűvel, különösen, ha kókusztejjel bolondítjuk meg. Állítólag segít megszabadulni a felesleges testzsírtól, és jóllakottság érzésével tölt el egészen ebédidőig. A vajas kávé ötlete egyébként egy amerikai vállalkozótól, Dave Asprey-től származik, aki tibeti túrázása során fogyasztott először jakvajas kávét. A helyi hegymászók is ezzel tartják fenn energiaszintjüket.
  8. Monumentális kávémozaik: Egy Fülöp-szigeteken működő kávézó és művészeti közösség különleges művészeti projekt keretében több ezer kávéscsészét használt fel egy hatalmas mozaik elkészítéséhez, amely kávéból készült portrékat és tájképeket ábrázolt. Még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült az egyedülálló kezdeményezés.
  9. Ékszerek kávékapszulából, avagy újrahasznosítás és design: Nem éri meg kidobni a használt alumínium kávékapszulákat, ugyanis az 100%-ban újrahasznosíthatóak. Magyarországon egyre többen készítenek belőlük ékszert, ajtódíszt és karácsonyfa díszt – egy szép nyaklánchoz vagy gyűrűhöz nincs szükség másra, mint egy ragasztópisztolyra, egy kalapácsra (a kapszula kilapításához), strasszkőre vagy tekla gyöngyre.
  10. Magyar kávéspohár rekord: 2012 szeptemberében a Budapesti Corvinus Egyetem 30 hallgatója 6400 pohár kávéból rakott ki egy csillagot az intézmény aulájában. A poharakban lévő italok nem egyszöntetűen sötétbarnák voltak, hanem a hozzáadott tej miatt világosabb árnyalatúak is. A csillag felületét 64 négyzetméteresre, magasságát és szélességét pedig 8 méteresre tervezték. Naná, hogy bekerült a Rekordok Könyvébe!

+1. Kávéfestészet: A különböző típusú kávézaccok felhasználásával a művészek lenyűgöző műalkotásokat hozhatnak létre. Giulia Bernardelli amellett, hogy rendszeresen fogyaszt kávét, elképesztő képeket fest, amelyek úgy néznek ki, mintha akvarellel készítették volna őket. Kávézaccal, vízzel és ecsettel dolgozik vászonra, a színárnyalatokat a víz hozzáadásával keveri ki. Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül ráborított egy csésze kávét a vászonra, és ahelyett, hogy feltörölte volna, ecsetet ragadott, és elkezdett “játszani” a barna folyadékkal.